7 Tips til At Spise Sunde Fødevarer på Budget

Spar penge på sund kost, hvordan tænker du måske? Mange kan godt have den fejlagtige tro, at det skal være dyrt at have en sund livsstil, men dette er langt fra sandheden. Sund mad kan sagtens være budgetmad, hvis man bruger sine penge, sin tid og sine madvarer rigtigt.

Kosten er en central del i en sund livsstil, for den er det brændstof, kroppen kører på. Her giver vi dig vores 7 tips til at spise sundt, så du ikke behøver føle, at du skal gå på kompromis med hverken din sundhed eller pengepung, når sulten rumler i maven, og energidepoterne skal fyldes op. 

Med vores råd er du godt klædt på til at få den kost, din krop og hjerne har brug for, uden at få ødelagt budgettet.

Køb grøntsager i sæson

Der er ingen tvivl om, at grøntsager er i kategorien sund kost. Vi ved de er fyldt med vitaminer, fibre og andre gode næringsstoffer, som er essentielle for din krop. 

Grøntsager er alfa og omega for en sund livsstil, hvorfor de også er en stor del af de officielle kostråd og så smager de endda virkelig godt og gør dine retter mere spændende med forskellige farver, teksturer og smagsnuancer. Du kan læse mere om fødevarestyrelsens officielle kostråd her. 

Til gengæld kan grøntsager være en dyr affære, når du står nede i supermarkedet og kigger på det store udvalg. Heldigvis ser vi tit, at de grøntsager, der er i sæson, koster mindre end grøntsager, der ikke er i sæson. 

Så vil du spare penge på sund kost, kan vi virkelig anbefale dig at købe de grøntsager, der er i sæson lige nu. Du får typisk også en bedre og større smagsoplevelse af at spise efter sæsonens råvarer, fordi du får friske grøntsager produceret i nærheden af dig.

Køb billigere kilder til protein

Fisk, kylling og kød er fødevarer, som er fulde af protein, som din krop har brug for til at opretholde en sund livsstil. Til gengæld er det også ofte meget dyre fødevarer, som ikke stemmer overens med budgetmad. 

Heldigvis er der mange andre måder at få protein ind i din kost på, som er langt billigere.

Bønner og linser er nogle af de fødevarer, som vi ved indeholder store mængder protein, og som ikke koster særlig meget sammenlignet med de animalske produkter. Du går altså ikke på kompromis med de ting, din krop har brug for. 

Så hvis du, ligesom os, er vild med proteinrig budgetmad, er det bare med at komme ud og lave dahl, chili sin carne eller andre lækre retter med bælgfrugter, og altså er fuldt af proteiner. 

Undgå madspild

Der bliver i verden smidt alt for meget mad ud, også i de danske køkkener. 

Et godt tip til at spare penge, og samtidigt få sund kost, er at sørge for at få spist den mad, du har købt ind. Ellers er det jo penge lige ud ad vinduet! Så åbn dit køleskab og være kreativ med, hvad der ligger derinde. 

Vi kan anbefale at lægge de fødevarer forrest, som du skal have brugt først. Så de er lette for dig at se, når du kigger ind. 

Heldigvis er nettet fyldt med masser af lækre opskrifter, så du kan få inspiration til at bruge de fødevarer, du brænder inde med. 

Lav mad til flere dage ad gangen

Når du alligevel er i gang med at lave mad, så lav gerne til flere dage på én gang. Det er nemlig billigere at lave en stor portion mad og spise over flere dage, end at skulle lave en ny portion hver dag. 

Denne måde at tilgå madlavningen på er i mange fitness kredse kendt som meal prepping. Det er ikke kun en god måde at spare, men også en god måde at holde sig til sine kalorier. Når maden er lavet og klar, er du mindre tilbøjelig til at købe andet – især fra den frygtede junk food kategori.

Mad kan ofte holde sig god i køleskabet i mange dage. Du kan også fryse det ned i portioner, så du har nem, lækker og sund aftensmad til en anden dag, hvor tiden ikke er til at lave mad fra bunden. 

Lav mad derhjemme

Du kan godt få sund kost, når du spiser ude, men du ved sjældent præcis, hvad og hvor meget maden indeholder. Det kan gøre det svært at taste ind i en madlog.

Og så er det ikke til at komme udenom, det er meget dyrere at spise ude. Det er selvfølgelig lækkert, men det koster med pengepungen, og du kan jo sagtens selv!

Hvis du vil spare penge på sund kost, kan det godt betale sig at lave mad selv hjemme. Du kan faktisk få utrolig mange måltider derhjemme for samme pris som ét måltid koster ude. 

Sådan kan du også bedre eksperimentere med smage og ingredienser, hvilket kokke og madentusiaster verden over helt sikkert vil opfordre dig til.

Brug dine rester fornuftigt

Har du rester liggende? Måske synes du ikke, de er lige så spændende i dag og føler dig fristet til at skubbe resterne bagerst i køleskabet og lave noget andet. 

Prøv at finde en måde at integrere dine rester, så du ikke bruger penge på mad, der går til spilde. 

Eksempelvis kan kolde ris bruges til at lave fried rice med en masse grøntsager. Kyllingebrystet fra i går kan skæres i skiver og bruges i en wrap. De kogte grøntsager kan danne fyldet i en indisk curry. Det er nogle af vores bud, men det er kun fantasien, der sætter grænser!

Planlæg din kost fremad

Hvis du gerne vil have en sund livsstil med budgetmad, kan det give rigtig god mening at planlægge din mad en uge frem. 

Sæt dig ned og skriv en madplan og indkøbsliste, som du holder dig til. Du kan også kigge i supermarkedernes tilbudsaviser for inspiration og gode tilbud, så du kan lave din mad endnu billigere. 

Ved at planlægge dine måltider og købe stort ind én gang, slipper du for at skulle vælge aftensmad, når du er sulten, træt og let fristet af usunde, dyrere løsninger. 

Ved at handle ind færre gange, får du både mere tid i hverdagen, men du eliminerer også risikoen for at blive fristet i supermarkedet. Det synes vi er win win!

Similar Posts