10.000 Skridt om Dagen – Gå dig til Bedre Helbred på 30 Dage

Det er på alles læber i disse dage: Du skal gå dig til sundhed, og du skal gå en masse; 10.000 skridt om dagen, hvis du tager dit helbred seriøst. 

Det kan ikke komme bag på nogen, at fysisk aktivitet er vigtigt for et sundt helbred. For de fleste betyder det motion i fitnesscentre eller i foreningslivet, men utallige undersøgelser viser, at en rask gåtur har mange sundhedsfordele. 

Bag om de 10.000 skridt 

Idéen om at skulle gå 10.000 skridt om dagen for et godt, sundt helbred, stammer fra Japan. 

I 1965 afholdtes de Olympiske Lege i Tokyo, og det var tydeligt, at eliteatleterne holdt sig slanke, imens man blandt normalbefolkningen så en stigende tendens til overvægt. 

Kort efter kom den første skridttæller på markedet for at promovere fysisk aktivitet. Siden har idéen om de 10.000 skridt vandret kloden rundt som et godt sundhedsmål. 

Selvom antallet af skridt måske kommer ud af den blå luft, er der noget om snakken. 

Derfor skal du gå 10.000 skridt om dagen

Der er mange fordele ved at gå 10.000 skridt. Her deler vi nogle af de fordele, som en række undersøgelser, bl.a. denne fra det Amerikanske National Library of Medicine,  har påvist: 

Forbedret kardiovaskulær sundhed

Ved at gå 10.000 skridt om dagen, kan du forbedre din hjerte-kar-sundhed ved at styrke dit hjerte, sænke dit blodtryk og forbedre blodcirkulationen.

Reduceret risiko for kroniske sygdomme

At gå mange skridt om dagen, kan reducere risikoen for kroniske sygdomme, såsom diabetes og fedme, ved at øge insulinfølsomheden, forbedre stofskiftet og hjælpe med at kontrollere blodsukkerniveauet.

Forbedret mental sundhed og kognitiv funktion

En rask gåtur kan være med til at forbedre din mentale sundhed og din kognitive funktion ved at frigive endorfiner. 

Endorfiner er kemikalier i hjernen, der får dig til at føle dig lykkeligere og mere afslappet. De udløses bl.a. af at grine, at være forelsket – eller ved at dyrke motion såsom at gå en tur. 

Gåture er også med til at forbedre hukommelse, koncentration og kreativitet.

Øget knogletæthed og muskelstyrke

10.000 skridt om dagen kan øge knogletætheden og muskelstyrken ved at stimulere både knogler og muskler. Det kan hjælpe med at reducere risikoen for knogleskørhed og muskelsvind.

Forbedret søvnkvalitet

Gåture kan også hjælpe med at forbedre søvnkvaliteten ved at reducere stressniveauet og øge din træthed, hvilket kan hjælpe dig med at falde i søvn hurtigere og sove bedre. 

Hvordan kommer man op på de 10.000 skridt om dagen?

Det behøver ikke at være så svært at nå 10.000 skridt hver dag. Her er vores bedste tips til at hjælpe dig i mål:

Start med små mål

Ingen gode vaner opstår fra den ene dag til den anden, især ikke hvis man starter for hårdt ud. Det handler om at begynde i det små, og gradvist skalere op. 

Det kan se ud på forskellige måder afhængig af, hvad man foretrækker. 

Nogle siger til sig selv, at de skal gå 1000 skridt mere end de plejer hver dag. Andre sætter sig for at gå en aftentur uden at tænke over antal skridt. Begge eksempler er konkrete mål, men grebet an forskelligt. 

Det handler om at finde en måde, der passer til ens hverdag og temperament, men måske vigtigst af alt: Ikke at tro, at man skal gå 10.000 skridt om dagen fra det ene øjeblik til det andet. Så ender det ofte med at gå galt. 

Find tid til gåture i dagligdagen

Hvor ofte tager man ikke bilen til supermarkedet, når man egentlig godt kunne gå? Vi har det med at vælge lette, komfortable løsninger og det er her, vi kan gribe ind. 

Prøv at finde måder, hvor du inkluderer gåture i dine daglige rutiner. 

Vi opfordrer dig til at tage trappen i stedet for elevatoren, at gå en tur i frokostpausen eller at parkere bilen lidt længere væk. 

Jo flere små ture, du inkluderer i dine rutiner, jo nemmere kommer du op på 10.000 skridt om dagen. 

Brug teknologi som fitness trackere og skridttællere

Der er mange forskellige typer teknologi, der kan hjælpe dig med at måle dine antal skridt og motivere dig til at nå dine mål. 

Fitness trackere og skridttællere er populære valg, da de kan give dig realtidsopdateringer om skridtantal og hjælpe med at holde styr på dine fremskridt.

Find en gå-makker eller deltag i en gåklub

At have en at gå med, eller en gruppe at gå med, kan være en god måde at motivere dig selv til at gå mere. 

Fordelene er, at du både får et socialt fællesskab, hvor I kan hjælpe hinanden med at nå jeres mål, men også et fællesskab, hvor I kan have det sjovt samtidig. Det kan gøre det langt lettere at holde fast i de regelmæssige gåture. 

Potentielle udfordringer og løsninger

Du kan godt risikere at støde ind i nogle udfordringer på vejen mod dine 10.000 skridt. Her er et par af dem og gode råd til, hvordan du håndterer dem: 

Tidsbegrænsninger

Med arbejde, familie, pligter og venner i hverdagen, kan det være svært at finde tid til at gå de ekstra skridt. Derfor er det særlig vigtigt at indføre ekstra skridt i det små, og finde gode steder man nemt kan få det ind i ens hverdag (se vores tips længere oppe).

Vejrforhold

De færreste synes det er sjovt at gå i dårligt vejr, hvilket vi får rigeligt af på denne del af jordkloden.

En alternativ måde at få skridtene ind på, er ved at gå et par ekstra runder rundt nede i supermarkedet, gå på løbebåndet i fitnesscentret, træde op på motionscyklen eller finde regntøjet frem. 

Overvindelse af forhindringer med kreative løsninger

Vi har allesammen prøvet, at der opstår uventede forhindringer, som kan gøre det svært at nå sine mål. 

I sådanne situationer kan det være nyttigt at være kreativ og finde alternative måder at nå sine skridt på, såsom at tage en kort tur i stedet for en lang eller finde alternative måder at træne på, såsom at styrketræne i stedet for at gå.

Gå dig til et bedre helbred

Det er vigtigt at bemærke, at hver krop er unik, men man mener, at 10.000 skridt om dagen regelmæssigt i en måned kan ses og mærkes. 

Det er med til at forbedre kardiovaskulær sundhed, reducere risikoen for kroniske sygdomme, forbedre mental sundhed og kognitiv funktion, øge knogletæthed og muskelstyrke og forbedre søvnkvaliteten. 

Start ud i det små, hvis du ikke er vant til at gå meget, og læg så gradvist til. Måske kan du mærke fordelene efter et par uger, måske tager det en måned eller to. 

Uanset hvad, tæller ethvert lille bidrag. Flere undersøgelser fra amerikanske National Library of Medicine viser, at det også gavner meget for dit helbred at øge fra f.eks. 3.000 til 6.000 skridt. At øge sit daglge skridtantal helt generelt er godt givet ud for et sundt helbred, hvilket videnskab.dk også skriver om her. 

Similar Posts